[MY ENGLISH CLUB ]
Home » 2014 » September » 30 » Міні-інфокурс "Історія Черкського медичного коледжу"
09:51
Міні-інфокурс "Історія Черкського медичного коледжу"

До 84-річчя Черкаського медичного коледжу

міні-інфокурс 

"Історія Черкського медичного коледжу"

 

Історія навчального закладу

 

Ви є студентами Черкаського медичного коледжу, уся історія якого – це історія нашої держави в мініатюрі, своєрідне віддзеркалення тих драматичних суспільних подій, які відбувалися у ній протягом багатьох десятиріч.

Відкриття в Черкасах у серпні 1930 року за рішенням Народного Комісаріату охорони здоров’я Української Радянської Соціалістичної Республіки технікуму фельдшерсько-акушерського профілю було на той час видатною подією не лише для маленького повітового містечка, а й для всієї України.

Фельдшерсько-акушерський технікум було розташовано в будівлі страхової каси по вулиці Свердлова. Першим директором став Савелій Йосипович Смілянський, лікар-терапевт, головний лікар міської лікарні.

Всі практичні заняття з медичних дисциплін проводились у лікарнях та диспансерах.

Тривалість навчання на той час складала 3 роки. У 1933 році відбувся перший випуск спеціалістів Черкаського медичного технікуму.

Станом на 1934 рік у Черкаському медичному технікумі навчалося 239 студентів в 7 групах та працювало 25 викладачів.

У 1936 році технікум було перейменовано у фельдшерсько-акушерську школу, до складу якої входили фельдшерський, акушерський, фельдшерсько-лаборантський відділи.

Викладачі і випускники Черкаської фельдшерсько-акушерської школи мужньо боролися з німецько-фашистськими загарбниками в лавах Червоної Армії, партизанських загонах, української Повстанської армії. Більшість з них не повернулися з поля бою, але ми назавжди збережемо в наших серцях світлу пам'ять про полеглих.

У грудні 1944 року, після визволення міста від гітлерівських окупантів, фельдшерсько-акушерська школа відновила свою роботу. У школі навчалося 300 студентів. Першим післявоєнним директором стала жінка – Пінкусович Сіма Самойлівна (від 1944 до 1946 рік).

У 1946 році новим директором стає учасник війни Куций Самуїл Аронович. Саме завдяки його старанням у 1947 році при Черкаській фельдшерсько-акушерській школі було відкрито медсестринське відділення, де навчалися 2 групи медсестер (64 особи).

За період від 1940 до 1950 рік було підготовлено 985 спеціалістів. Навчальний процес здійснювали 34 викладачі.

У 1950 році при Черкаській фельдшерсько-акушерській школі були відкриті однорічні курси підвищення кваліфікації медсестер, на яких навчалися 35 осіб.

З 1 грудня 1952 року при школі були організовані короткострокові курси помічників епідеміологів, помічників провізорів, медсестер дитячих закладів, акушерок, завідуючих сезонними дитячими яслами.

У 1954 році, з утворенням Черкаської області, Черкаську фельдшерсько-акушерську школу відповідно до Наказу Міністерства Охорони Здоров’я УРСР №682 від 20 грудня 1954 року було реорганізовано в Черкаське базове медичне училище. Директором на той час (від 1952 до 1957 рік) був Білий Олександр Никифорович.

У 1955 році у Черкаському базовому медичному училищі розпочата підготовка акушерок та фельдшерів на заочній і вечірній формі навчання. Термін навчання на заочному відділенні становив 4 роки. Була встановлена плата за навчання.

Постановою Ради Народних Комісарів УРСР за №152 від 23 лютого 1939 року Наркомату охорони здоров’я УРСР дозволено відкрити зуболікарську школу в місті Черкаси. Така  зуболікарська школа та гуртожиток були розміщені по вулиці Шолом Алейхема. У школі розпочали підготовку зубних техніків.

За період від 1930 до 1940 рік Черкаська  фельдшерсько-акушерська школа підготувала 1662 спеціалістів. Навчальний процес забезпечували 27 викладачів, з них: педагогів – 7, лікарів – 18, середніх медичних працівників – 2.

З початком Великої Вітчизняної війни (1941-1945) робота Черкаської фельдшерсько-акушерської школи не була перервана. Так, в архівних документах збереглися відомості про зуболікарську школу, директором якої був Кукояка А. А., а завучем – Дунаєвська Н. О.

Спочатку на заочному відділенні навчалося 130 чоловік.

У 1962 році Черкаське базове медичне училище розпочало підготовку фармацевтів. На перший курс було набрано 32 особи.

У 1965 році розпочато будівництво нового корпусу Черкаського базового медичного училища. Завдяки старанням тодішнього директора Олександра Трифоновича Сідаша, вже в січні 1971 року медичне училище мало новий 4-х поверховий навчальний корпус із 12 аудиторіями, 3 лабораторіями, 3 практичними кабінетами, бібліотекою та фізкультурним залом. Заняття проводились в одну зміну.

За період від 1960 до 1970 року підготовлено 3958 спеціалістів. У 1971 році медичне училище розпочало підготовку фельдшерів-лаборантів. У січні 1976 року було здано в експлуатацію новий гуртожиток на 480 місць. Директором медичного училища на той час (від 1975 до 1977 року) був Рудковський Анатолій Іванович.

Поступово училище перетворилося в потужний середній спеціальний учбовий заклад з розвиненою матеріально-технічною базою та інфраструктурою. У ньому здійснювалася щорічна підготовка висококваліфікованих медичних спеціалістів середньої ланки для роботи в різноманітних лікувально-профілактичних установах не лише Черкаської області, а й інших областей України.

Від 1977 до 1980 року директором медичного училища був Швидкий Орест Орестович.

У 1978 році було відкрито Смілянську філію Черкаського медичного училища. З цього часу училище стало базовим для медичних училищ Ватутіна, Умані, Кіровограду, Олександрії.

Дев’ять років, від 1980 до 1989 року директором медичного училища був Підгорний Віталій Костянтинович.

Йшов час, і разом із змінами у політичному житті країни змінювалися погляди на організацію охорони здоров’я та систему медичної освіти. Здобуття Україною незалежності відкрило перед Черкаським базовим медичним училищем нові можливості.

З 1989 року навчальний заклад очолює Інна Яківна Губенко– кандидат медичних наук, Заслужений лікар України, голова Асоціації лікарів Черкаської області, голова Спілки жінок Черкащини, доцент кафедри сімейної медицини Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, депутат Черкаської обласної ради, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я. материнства та дитинства, повний кавалер ордена «За заслуги». За цей час училище здобуло ІІ-ий рівень акредитації і стало коледжем.

Сьогодні Черкаський медичний коледж – це потужний високопрофесійний колектив, що рухається в ногу із часом, а інколи випереджає його. Викладачі коледжу є авторами Галузевих стандартів освіти, навчальних планів, програм та посібників, за якими навчаються студенти всієї України.

У 1993 році навчальний заклад першим в Україні розпочав підготовку медичних сестер з вищою освітою – бакалаврів медицини, зробивши таким чином серйозний крок до ступеневої освіти.

У 1999 році поновлено роботу фармацевтичного відділення, а з 2004 року базову вищу освіту у коледжі здобувають фармацевти на фармацевтичному бакалавраті.

У 2005 році відкрито відділення післядипломної освіти.

З вересня 2010 року вперше в Україні розпочата підготовка фахівців за спеціалізацією «Офтальмологія з курсом оптометрії та контактної корекції».

Навчальний заклад розміщений в трьох корпусах, має три актові зали, спортивну залу, гуртожиток.

Аудиторії, кабінети та лабораторії забезпечені спеціальним медичним та фармацевтичним обладнанням на рівні сучасних вимог. У навчальний процес широко впроваджуються новітні інформаційні технології, функціонує лабораторія «Медичні та фармацевтичні комп’ютерні системи і технології.”

Інформаційне забезпечення здійснює бібліотека коледжу, яка включає абонементний відділ, читальні зали та книгосховище.

Фармацевтичне відділення є одним із провідних структурних підрозділів навчального закладу, оскільки підготовка фармацевтів є одним із пріоритетних напрямів розвитку коледжу. На відділенні, для якого створено фармацевтичний комплекс, активно впроваджуються сучасні педагогічні та інформаційні технології із широким використанням комп’ютерної техніки.

За історію свого існування коледж підготував близько 40 тисяч медичних та фармацевтичних фахівців, які працюють не лише в Черкаській області та Україні, а й далеко за їх межами. Вони дарують життя і здоров`я людям, зберігаючи добру пам’ять про Alma mater, яка дала їм путівку в життя.

Плідні результати дає співпраця колективу коледжу з різними навчальними закладами, зокрема з Національною медичною академією післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, Національним медичним університетом ім. О.О. Богомольця, Українською медичною стоматологічною академією (м. Полтава), Національним фармацевтичним університетом (м. Харків).

Коледж підтримує тісні міжнародні зв’язки з медичними навчальними закладами Канади, США, Нідерландів, Італії,  що збагачує нас новими знаннями та ідеями і допомагає успішно впроваджувати в життя реформу медичної освіти в Україні. Тож віриться, що попереду в коледжу – нові світлі вершини.


      Черкаський медичний коледж – заклад нового, європейського зразка, який разом з тим зберігає кращі традиції української медичної та фармацевтичної освіти і науки.

     Заснований 1930 року як фельдшерсько-акушерський технікум, Черкаський медичний коледж є вищим навчальним закладом ІІ рівня акредитації. Входить до трійки провідних вищих медичних  навчальних закладів України. 15 жовтня 2010 року коледж відзначатиме 80-річчя із дня свого заснування.

      Очолює навчальний заклад  директор Інна Яківна Губенко – кандидат медичних наук, Заслужений лікар України, голова Асоціації лікарів Черкаської області, голова Спілки жінок Черкащини, доцент кафедри сімейної медицини Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика.

      Сьогодні Черкаський медичний коледж – це потужний високопрофесійний колектив викладачів, що рухається в ногу із часом, а інколи випереджає його. Теоретична та практична підготовка фахівців здійснюється кандидатами наук, викладачами-методистами, старшими викладачами, спеціалістами вищої та першої категорій.

      У 1993 році навчальний заклад першим в Україні розпочав підготовку медичних сестер-бакалаврів, а в 2004 році єдиний в Україні відкрив бакалаврат з підготовки фармацевтів.

За роки свого існування коледж підготував та випустив понад 28 тисяч бакалаврів та молодших медичних спеціалістів. Сьогодні контингент студентів складає  понад 2000 осіб.

Черкаський медичний коледж проводить підготовку медичних та фармацевтичних фахівців з галузей знань:

Медицина ІІ рівень акредитації:

Сестринська справа. Кваліфікація— бакалавр медицини, медична сестра.

Медицина І рівень акредитації:

Лікувальна справа. Кваліфікація — фельдшер.

Сестринська справа. Кваліфікація — сестра медична.

Лабораторна діагностика. Кваліфікація — лаборант медичний.

Медико-профілактична справа. Кваліфікація — фельдшер санітарний.

 Акушерська справа. Кваліфікація — акушерка.

 Стоматологія ортопедична.  Кваліфікація — зубний технік.

Фармація ІІ рівень акредитації:

Фармація. Кваліфікація —  бакалавр фармації.

Фармація І рівень акредитації:

Фармація. Кваліфікація — фармацевт.

У коледжі працює відділення післядипломної освіти, де вдосконалюють професійну майстерність, підвищують кваліфікацію і здобувають спеціалізацію  молодші медичні та фармацевтичні працівники Черкаської області.

Навчальний заклад розміщений в трьох корпусах,  має три актові зали на 500 місць, спортивну залу. Аудиторії, кабінети та лабораторії забезпечені спеціальним медичним та фармацевтичним обладнанням на рівні сучасних вимог. У навчальний процес широко впроваджуються новітні інформаційні технології, функціонує лабораторія “Медичні комп’ютерні системи і технології.”

 Вагомими є  доробки науково-дослідницького центру медико-біологічних проблем, одним з них є створення нового продукту дієтичного харчування „Лактобіон”.

 Інформаційне забезпечення  здійснює бібліотека коледжу, яка включає абонементний відділ, читальні зали та книгосховище.

Одним з пріоритетних напрямів роботи навчального закладу є соціальний захист студентів. У коледжі навчаються студенти-сироти, студенти-інваліди та студенти з багатодітних і малозабезпечених сімей, які оточені постійною увагою та мають підтримку з боку педагогічного колективу.

Важливим аспектом діяльності коледжу є виховна та спортивно-оздоровча робота. Студенти навчального закладу є переможцями численних конкурсів художньої самодіяльності, виборюють призові місця у спортивних змаганнях серед вищих навчальних закладів України.

У навчальному закладі розвинене і постійно вдосконалюється студентське самоврядування, спрямоване на формування особистості молодої людини, на створення оптимальних умов для якісної підготовки спеціалістів.

Викладачі коледжу є авторами значної кількості навчальних програм, посібників, підручників. Протягом останніх 3 років вийшло друком 10 підручників та навчальних посібників, опубліковано 38 наукових статей, складено 28 навчальних програм для студентів спеціальностей Сестринська справа, Фармація, Акушерська справа, здійснено розробку Галузевих стандартів вищої освіти зі спеціальностей Сестринська справа і Медико-профілактична справа.

Тісна і плідна співпраця об’єднала коледж у рамках навчально-наукових комплексів з Національною медичною академією післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, Національним медичним університетом ім. О.О. Богомольця, Українською медичною стоматологічною академією (м. Полтава), що дає можливість викладачам навчального закладу поглиблювати фахові знання, займатися науково-дослідницькою та пошуковою роботою.

Початок міжнародної співпраці навчального закладу, пов’язаний з участю в українсько-канадській програмі “Партнерство в охороні здоров’я”, зробив цілковитий переворот в наших уявленнях про роль медичної сестри, можливості її ступеневої освіти та кар’єрного розвитку. Саме ця програма дала поштовх до розвитку ступеневої медсестринської освіти в Україні, до зміни медичної моделі освіти і практики медичних сестер на медсестринську.

Сьогодні колектив коледжу здійснює обмін інформацією з Громадським коледжем ім. Грента МакЮена з Канади, розвиває міжнародні зв’язки в рамках реалізації наступних програм:

  •     Проекту USAID «Здоров’я матері та дитини» на рівні «Освіта»;
  •   Українсько-нідерландського проекту MATRA «Підтримка та поліпшення догляду за людьми похилого віку на рівні громад»;
  •     Проекту USAID «Разом до здоров’я»;
  •   Програми «Сертифікат «Золотий стандарт» компанії Cambridge Staffing Solutions, LLC.

За останні 10-12 років ціла низка медичних сестер, викладачів медсестринства зі США і Канади  мали зустрічі з викладачами і студентами коледжу, а також проводили заняття для них.

Наші викладачі мали можливість ознайомитись з організацією медсестринської освіти і практики в США, відвідуючи медичні заклади, коледжі та університети штату Каліфорнія. Матеріали, отримані в результаті цього досвіду, стали базовими при підготовці навчального посібника «Медсестринський процес: Основи сестринської справи та клінічного медсестринства», 2001.

Значний досвід міжнародної співпраці накопичено у сфері профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу серед молоді. Для наших студентів проводили заняття директор клініки “Заплановане батьківство” (Planned Parenthood) зі штату Айова (США) Пенні Діккі; виконавчий директор програми Гарвардського Університету “Навчання підлітками рівних попередженню СНІДу” (TeenAIDs–Peer Corps) доктор Джон Чіттік. У рамках цієї програми в Міжнародний день боротьби зі СНІДом у 2006 році ми брали участь у прямому Інтернет-ефірі 50 країн світу на 14 мовах.

Педагогічний колектив коледжу докладає максимум зусиль для підвищення ефективності і результативності навчання, надання йому творчого характеру. Допомогти молодій людині знайти своє місце у сьогоденному складному житті, сформувати свою систему цінностей, адаптуватися до навколишніх змін – ці завдання директор коледжу І.Я. Губенко вважає основною метою своєї роботи і всього колективу вчора, сьогодні і в майбутньому.

Черкаський медичний коледж, один з найстаріших навчальних закладів на Україні, був відкритий в 1930 році за рішенням Народного Комісаріату охорони здоров’я УРСР як медичних технікум з підготовки акушерок. Сьогодні коледж є серед піонерів реформування медичної освіти в Україні.

Підготовку фахівців здійснює досвідчений педагогічний колектив, серед яких кандидати наук, викладачі-методисти, спеціалісти вищої та І категорій. Викладачі коледжу є авторами значної кількості загальнодержавних навчальних програм, посібників “Медсестринський догляд за пацієнтом”, “Медсестринський процес”, “Основи військової медицини”, розробниками Державного стандарту освіти зі спеціальності Медико-профілактична справа.

Нинішній колектив коледжу – це поєднання досвіду і молодості, зваженості і пристрасності, слідування кращим традиціям минулого і енергійний поступ у майбутнє.

У навчальному закладі відкрито відділення післядипломної освіти, одним з пріоритетних напрямків роботи якого є підготовка медичних сестер сімейної медицини, створено лабораторію “Медичні комп’ютерні системи і технології” з підключенням до Інтернету, плідно працює науково-дослідний інноваційний центр медико-біологічних проблем. За роки свого існування коледж підготував близько 25 тисяч медичних та фармацевтичних фахівців.

Майбутні медики та фармацевти у стінах коледжу зростають не лише професійно, але й стають високоосвіченими людьми, носіями високої загальної, світоглядної і політичної культури з чіткою громадянською позицією, прагненням до саморозвитку, самовдосконалення та моральної самозавершеності.

 Спираючись на досвід минулого та намагаючись передбачити вимоги майбутнього, педагогічний колектив навчального закладу прагне підготувати кваліфікованих фахівців, конкурентоздатних на сучасному ринку праці і гнучких в умовах кардинальних реформ в охороні здоров’я.

 

 

Views: 2558 | Added by: Helgame | Tags: Черкаси, історія Черкас, місто, студенти-медики, медколедж інформація, Історія Черкського медичного коледж | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]